Iedereen streeft naar betekenisvol werk, maar dit is geen eenduidig ideaal. De een wil de wereld beter maken, de ander streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Weer een ander naar erkenning of vakmanschap. Begrippen als zin, waarde, impact en purpose lopen vaak door elkaar heen. Hoe geven filosofen vorm aan dit ideaal? En hoe leidt toegepastefilosofie tot betekenisvol(ler) werk?
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie, nodigen we jou uit voor een driedaagse symposiumreeks waarin we met sprekers en (toegepast) filosofen onderzoeken wat ‘betekenisvol werk’ is en welke rol filosofie daarin kan spelen in je werk voor organisaties of in het onderwijs. Met een mix van lezingen, interactieve workshops discussie en dialoog, met o.a. Marjan Slob, Joep Dohmen, Jan Bransen, Lianne Tijhaar, Arjo Klamer en meerdere docenten en alumni van de HTF Hogeschool voor Toegepaste Filosofie.
Dag 1. Duiding: Wat is betekenisvol werk? (zaterdag 15 maart)
Op de eerste dag onderzoeken we de gelaagdheid van dit veelzijdige begrip. Met sprekers Jan Bransen (Wat is eigenlijk betekenisvol aan werk?) en Marjan Slob (Wanneer is werk betekenisvol?) verkennen we de wisselwerking tussen de inhoud en het belang van betekenisvol werk, voor onszelf én voor de samenleving. In aansluitende workshops met Lianne Tijhaar (Betekenisvolle gesprekken voeren in je team met ‘de Zielenstorm’-techniek) en Arjo Klamer (Het stellen van de juiste vragen) geven we verder vorm aan dit ideaal door o.a. te betekenis te onderzoeken. Afsluiting: spoken word door Bo Kok - ‘Wie ben je zonder betekenisvol werk?’
Dag 2. Doen: Betekenisvol werk in de praktijk (zaterdag 29 maart)
De tweede dag richt zicht op het werk van toegepast filosofen. Hoe zetten zij filosofische kennis en vaardigheden betekenisvol in in de samenleving? En hoe helpen zijn anderen in hun werkpraktijk en organisaties reflectief te maken? Diverse HTF alumni, (oud)-docenten en andere sprekers laten je op deze dag ervaren wat het betekent om met filosofen aan het werk te zijn! Jos Kessels, Marianne Scheeper en Judi Hoekstra (Hoe creëer je een reflectieve cultuur?),Lisette van den Berg en Auke Kleinsma (Waartoe maken we werk zo belangrijk in ons leven?), Anne-Marie Buis (Morele dilemma’s in de ambtenarij) en sprekers Marc Davidson (Hoe zorg voor elders en later ons hier en nu aangaat) en Jelle de Boer (Betekenissen in kennis en de bijdrage van filosofie) laten zien hoe filosofisch denken in verschillende werkvelden betekenisvol werk kan vormen en ondersteunen.
Dag 3: Ontwikkelen: Opleiden tot betekenisvol werk? (zaterdag 19 april)
Op de laatste dag verkennen we de cruciale rol van het onderwijs in het opleiden en vormen van waardengedreven professionals van morgen. In bijdragen van Joep Dohmen (Íemand zijn') en Martijn Janssen (Burgerschap in een digitaal tijdperk) wordt ingegaan op de rol van persoonsvorming en burgerschap - want hoe leer je 'Iemand zijn'? Dit geïnspireerd op het nieuwe boek van Joep Dohmen, dat uitnodigt tot actie en reflectie. En hoe ontwikkelen we zelfkennis en kritisch denken in een wereld waarin onze aandacht wordt gestuurd door sociale media en digitale prikkels en wat betekent dit voor ons collectieve opvoedingsideaal? In aansluitende workshops laten Paulien Hilbrink (Filosoferen met kinderen), Niels Witjes (Filosoferen met nieuwkomers), Charly Bos (Een oefening in persoonsvorming: samen je levensvershaal schrijven) en Sjoerd Slagter (Persoonsvorming als geleide zelfzorg) zien hoe creatieve filosofische onderwijspraktijken ons al op jonge leeftijd kunnen voorbereiden op betekenisvol werk.
__________________________________________
Tijd en locatie: 10.00 uur - 15.00 uur | Newtonlaan 115, 3584 BH Utrecht
Lees meer over de studiekosten van de verschillende opleidingen van de HTF
Lees hier meer over de toelatingseisen van de HTF
De Hogeschool voor Toegepaste Filosofie (HTF) biedt de eerste hbo-bachelor en hbo-master Toegepaste Filosofie in Nederland aan.